Plafar species (Partea 1)
Plafar* species
* „Plafar”, este o reţea de magazine de plante medicinale din România, cu tradiţie, ale cărui amestecuri de plante medicinale, („Plafar species”), Unchiul MIHAI le-a inclus în listele mult mai complexe, ale lui. Noi în această pagină web, am acordat, amestecurilor de plante medicinale, ale „Plafar”-ului, denumirea generală de: „Plafar species”, în liste această denumire arată că este vorba de un amestec de plante medicinale ale reţelei respective de magazine de plante medicinale. Pentru identificarea concretă a amestecului respectiv, de plante medicinale, am menţinut în liste denumirea în limba română a amestecului respectiv, de plante medicinale, pusă între ghilimele.Aceasta, din mai multe motive:
1.) pe baza ei se pot găsi aceste amestecuri de plante medicinale compuse din câteva plante, în reţeaua de magazine din România, (de altfel după experienţele noastre, foarte ieftin şi într-o calitate bună),
2.) aceste denumiri în limba română, (în jargonul medical, de specialitate), indică şi menirea amestecului respectiv de plante medicinale,
3.) dacă am fi tradus în toate limbile, s-ar fi creat un haos
4.) Compoziţiile lor şi la capitolul Plafar species, le găsiţi tot pe această bază!.
Obs: „Ceaiurile Plafar” se folosesc, „de sine stătător”, conform indicaţiilor „Plafar”, (ceea ce ne-am străduit să redăm mai jos), iar dacă sunt folosite în cadrul listelor, (reţetelor), date de Unchiul MIHAI, atunci şi pentru ele vor fi valabile indicaţiile date de Unchiul MIHAI pentru listele respective.
„Ceaiuri Plafar” = Plafar* species
1.) „Ceai amestec suedez” ( „Ceai amar suedez”), aperitiv
Compoziţie: frunze de aloe(extract, flacon 30 ml) – Aloe Folium, fruct de ienupăr – Juniperi Fructus, rădăcină de stânjenel – Iridis Radix, iarbă de calapăr – Crysanthemum balsamitae Herba, rădăcină de tătăneasă – Symphyti Radix, iarbă de măghiran – Majoranae Herba, rădăcină de angelică – Angelicae Radix, flori de salcâm - Acaciae Flos,. flori de gălbenele - Calendulae Flos, iarbă de troscot - Polygonii Herba.
Efecte(Acţiune): Produsul are proprietăţi tonice generale, de fortificare şi de vitalizare a sistemului nervos, circulator şi a aparatului digestiv.
Bun pentru(Utilizare): În mod tradiţional in echilibrarea funcţiilor somatice şi vegetative. Extern se poate folosi pentru calmarea zonelor dureroase - edeme, răni superficiale, înţepături de insecte.
Mod de preparare: Se pun 100 g (80 g) amestec într-un vas de sticlă sau ceramică cu capacitate de 2 l, peste care se toarnă 1,5-1,7 l alcool de cereale de 38-40°. Vasul se acoperă şi se lasă la soare sau la loc călduţ timp de 14 zile, agitându-se zilnic de 2-3 ori. După 14 zile se strecoară, se adaugă extractul de aloe, şi se pune în frigider, în sticluţe brune, la limpezit. După 3-4 zile se separă de sediment, se pune în sticle bine astupate şi se păstrează la rece.
Mod de utilizare: Intern: se administrează o linguriţă de 3 ori pe zi, ca atare sau diluat în ceai. Extern: se aplică sub formă de comprese calde.
2.) „Ceai antiasmatic”
Compoziţie: frunză cu floare de păducel – Crataegi Folium cum Flos, floare de coada şoricelului – Millefolii Flos, frunză de podbal – Farfarae Folium, iarbă (frunză) de salvie - Salviae Herba (Folium), iarbă de talpa gâştei – Leonuri Herba, iarbă de isop – Hyssopi Herba, iarbă de unguraş – Marrubii Herba, iarbă de mentă – Menthae Herba, iarbă de cimbrişor – Serpylli Herba.
Efecte(Acţiune): Stimulent al sistemului nervos central şi al respiraţiei. Bronhodilatator, fluidificant al secreţiei bronşice, antiseptic, expectorant, sedativ cardiovascular, vasodilatator coronariene.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în astm bronşic şi bronşită asmatiformă, ca adjuvant în tratamentul de bază al astmului.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, (o cană = 250 ml). Se poate îndulci. A se consuma la temperatura camerei.
3.) „Ceai antibronşitic”
Compoziţie: frunză de podbal – Farfarae Folium, frunză de pătlagină – Plantaginis Folium, frunză de urzică – Urticae Folium, iarbă de şovârv – Origani Herba, rădăcină de iarbă mare – Inulae Radix, rădăcină de ciuboţica cucului – Primulae Radix, muguri de pini – Turiones Pini.
Efecte(Acţiune): Expectorant, antiseptic, antispastic, fluidificant al secreţiei bronşice, secretolitic, bronhodilatator, cicatrizant, antihemoragic.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în bronşită acută - în faza de cocţiune, în bronşitele cronice, în bronşită astmatiformă, în astm bronşic.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 20 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, (o cană = 250 ml). A nu se îndulci. A se consuma la temperatura camerei.
4.) „Ceai anticolitic” (variantă mai veche)
Compoziţie: floare de muşeţel – Chamomillae Flos, floare de coada şoricelului – Millefolii Flos, frunză de roiniţă – Melissae Folium, frunză de mentă – Menthae Folium, iarbă (frunză) de sunătoare – Hyperici Herba (Folium), iarbă (frunză) de talpa gâştei – Leonuri Herba (Folium), capsule de mac - Papa veris Capita,fenicul (fruct) – Foeniculum vulgare (Fructus).
Efecte(Acţiune): Antispastic, dezinfectant şi antiinflamator asupra mucoasei intestinale, antispastic, dezinfectant, carminativ, antiemetic, cicatrizant, astrigent, cu efecte bune în colitele cronice, (proprietăţi sedative nervoase).
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: colite şi enterocolite acute şi cronice. (Enterita este inflamaţia intestinului subţire şi colita inflamaţia intestinului gros, în cele mai multe cazuri aceste afecţiuni sunt asociate în care caz boala se numeşte enterocolită).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, (o cană = 250 ml). A nu se îndulci, sau se îndulceşte cu edulcoranţi. În colitele de fermentaţie infuzia nu se îndulceşte cu zahăr. Se poate îndulci cu zaharină sau ciclamat. A se consuma la temperatura camerei. Se ţine regimul alimentar prescris de medic.
5.) „Ceai anticolitic” (variantă mai nouă)
Compoziţie: floare de muşeţel – Chamomillae Flos, floare de coada şoricelului – Millefolii Flos, iarbă (frunză) de roiniţă - Melissae Herba (Folium), iarbă de mentă – Menthae Herba, iarbă de sunătoare – Hyperici Herba, iarbă de talpa gâştei – Leonuri Herba, conuri de hamei – Strobuli Lupuli, fruct de fenicul – Foeniculi Fructus.
Efecte(Acţiune): Antispastic şi antiseptic intestinal, antiinflamator şi dezinfectant al mucoasei intestinale, carminativ, antiemetic, cicatrizant, astrigent, sedativ nervos.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în colite şi enterocolite (Enterita este inflamaţia intestinului subţire şi colita inflamaţia intestinului gros, în cele mai multe cazuri aceste afecţiuni sunt asociate în care caz boala se numeşte enterocolită), indicat în colite şi enterocolite acute şi cronice singur sau asociat, cu chimioterapice. Indicat şi în enterocolitele de fermentaţie.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, (o cană = 250 ml). A nu se îndulci, sau se îndulceşte cu edulcoranţi. În colitele de fermentaţie infuzia nu se îndulceşte cu zahăr. Se poate îndulci cu zaharină sau ciclamat. A se consuma la temperatura camerei. Se ţine regimul alimentar prescris de medic.
6.) „Ceai antidiareic”
Compoziţie: rădăcină de cerenţel - Gei Radix, coajă de stejar - Quercus Cortex, frunze de nuc - Juglandis Folium, iarbă de turită mare - Agrimoniae Herba, iarbă de răchitan - Salicariae Herba, iarbă de cimbrişor - Serpylli Herba, iarbă de coada racului - Anserinae Herba, iarbă de mentă - Menthae Herba.
Efecte(Acţiune): Antiseptic - astringent, acţionând asupra florei patogene intestinale (antiseptic asupra florei microbiene şi astringent, precipitând proteinele).
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în colite şi enterocolite, în gastroenterite şi colite cronice, (în colite cu scaune diareice). Atenţie! Orice diaree importantă expune la risc de deshidratare, mai ales la copii şi impune consult medical urgent.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 5 g(o lingură) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de 20 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, între mesele principale, (o cană = 250 ml). A nu se îndulci, sau a se îndulci cu zaharină. A se consuma la temperatura camerei.
7.) „Ceai antihemoroidal”
Compoziţie: coajă de cruşin - Frangulae Cortex, flori de coada şoricelului - Millefolii Flos.
Efecte(Acţiune): Laxativ, antiseptic intestinal şi rectal.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în constipaţie şi în completarea tratamentului contra hemoroizilor.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 5 g(o lingură) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de 20 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, din care ultima seara înainte de culcare, (o cană = 250 ml). A se consuma la temperatura camerei.
8.) „Ceai antigripal”
Compoziţie: iarbă de coada şoricelului - Millefolii Herba, flori de hibiscus – Hibisci Flos, iarbă de salvie – Salviae Herba, frunze de rozmarin – Rosmarini Folium, coajă de salcie – Salicis Cortex, iarbă de cimbrişor – Serpylli Herba, flori de tei – Tiliae Flos, flori de muşeţel – Chamomillae Flos.
Efecte(Acţiune): Antiviral, antiseptic, antibacterian, antiinflamator, antipiretic, expectorant, antihistaminic, hepatoregenerativ.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în stări de răceală şi gripă.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, (o cană = 250 ml). A se îndulci cu miere. A se consuma la temperatura camerei.
9.) „Ceai antireumatic”
Compoziţie: coajă de salcie - Salicis Cortex, frunze de mesteacăn - Betulae Folium, frunze de frasin - Fraxini Folium, flori de soc - Sambuci Flos, iarbă de coada calului - Equiseti Herba, teci de fasole - Phaseoli Fructus Sine Seminibus, fructe de ienupăr - Juniperi Fructus.
Efecte(Acţiune): Analgetic, (analgezic), antiinflamator, diaforetic, diuretic şi febrifug şi antitermic, dizolvant ale cristatelor de uraţi, iar prin diureza şi sudoraţia produsă elimină toxinele din corp.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca adjuvant al tratamentului de bază al reumatismului acut, cronic şi în artrita urică (= gută).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 5 g(o lingură) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de 20 minute; (sau 5 minute, după care se lasă în repaus 15 minute, sau 1-2 minute, după care se lasă în repaus 10-15 minute), se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 3 căni pe zi, timp de cel puţin o lună sau în cure de o lună, (o cană = 250 ml). A nu se îndulci, sau a se îndulci uşor. A se consuma la temperatura camerei.
10.) „Ceai aromat” (o variantă)
Compoziţie: fructe de măceş - Cynosbati Fructus, frunze de zmeur - Rubi idaei Folium, frunze de roiniţă - Melissae Folium, frunze de mur - Rubi fruticosi Folium.
Efecte(Acţiune): Vitaminizant şi remineralizant, cu gust plăcut, acrişor, fără acţiune farmacodinamică specifică.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca „ceai alimentar” (produs reconfortant pentru orice consumator, echilibrând funcţiile vitale), sau la cei care prezintă intoleranţă la cafeină (teină).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea fără restricţii (în special seara). A se consuma la temperatura camerei.
11.) „Ceai aromat” (o variantă)
Compoziţie: fructe de măceş - Cynosbati Fructus, frunze de zmeur - Rubi idaei Folium, frunze de roiniţă - Melissae Folium, frunze de frag - Fragaria vesca Folium.
Efecte(Acţiune): Vitaminizant şi remineralizant, cu gust plăcut, acrişor, fără acţiune farmacodinamică specifică.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca „ceai alimentar” (produs reconfortant pentru orice consumator, echilibrând funcţiile vitale), sau la cei care prezintă intoleranţă la cafeină (teină).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea fără restricţii (în special seara). A se consuma la temperatura camerei.
12.) „Ceai aromat” (o variantă)
Compoziţie: fructe de măces - Cynosbati Fructus, frunze de coacăz negru - Ribi nigri Folium, fructe de cătină - Hippophae Fructus, flori de hibiscus - Hibisci Flos, fructe de coriandru/chimen/fenicul - Coriandri/Carvi/Foeniculi Fructus.
Efecte(Acţiune): Vitaminizant, reconfortant.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca „ceai alimentar” (produs reconfortant pentru orice consumator, echilibrând funcţiile vitale).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 1-2% (1-2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită) 2,5g(o linguriţă) – 5g(o lingură) amestec plante, se fierbe 5 minute, apoi se lasă acoperit, în repaus timp de 5-10 minute, se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea fără restricţii (în special seara). A se consuma la temperatura camerei. Se bea ca atare.
13.) „Ceai aromat dietetic”
Compoziţie: fructe de măces tocate - Cynosbati Fructus, fructe de măr padureţ - Piri mali Fructus, frunze de coacăz negru - Ribi nigri Folium, fructe de soc - Sambuci Fructus/fructe de cătină - Hippophae Fructus, frunze de ştevie dulce - Stevia rebaudiana Folium, flori de hibiscus - Hibisci Flos, fructe de coriandru/chimen/fenicul - Coriandri/Carvi/Foeniculi Fructus.
Efecte(Acţiune): Vitaminizant, reconfortant.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca „ceai alimentar” (produs reconfortant pentru orice consumator, echilibrând funcţiile vitale) şi „ceai dietetic” şi în stări de gripă şi răceală.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 1% (1 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 2,5 g(o linguriţă) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 5-10 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea fără restricţii (în special seara). A se consuma la temperatura camerei. Se bea ca atare. Atentie! Produsul nu contine zahar.
14.) „Ceai calmant” (nervos)
Compoziţie: iarbă de talpa gâştei - Leonuri Herba, rădăcină de valeriană (=odolean) - Valerianae Radix, flori de tei - Tiliae Flos, fructe (frunze) de păducel – Crataegi Fructus (Folium), conuri de hamei - Strobuli lupuli.
Efecte(Acţiune): Antispastic, antiseptic şi sedativ cardiovascular şi al sistemului nervos, (micşorează excitabilitatea nervoasă).
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în stările de excitaţie (ca şi calmant) şi în insomnie.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 1-2 căni pe zi, la nevoie, (o cană = 250 ml). A se consuma la temperatura camerei.
15.) „Ceai calmant cardiac” („Ceai contra tulburărilor cardiace”, „Ceai calmant împotriva tulburărilor cardiace”),
Compoziţie: iarbă de talpa gâştei - Leonuri Herba, flori de tei - Tiliae Flos, frunze de păducel cu flori (flori şi frunze de păducel) - Crataegi cum floribus Folium (Crataegi Flos et Folium), rădăcină de valeriană (=odolean) - Valerianae Radix, iarbă (frunze) de mentă - Menthae Herba (Folium).
Efecte(Acţiune): Sedativ nervos şi cardiac (calmează excitaţiile nervoase, sedativ asupra complexului nervos cardiovascular) - cord sănătos.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în tulburări cardiace de origine nervoasă manifestate prin tahicardie, hipertensiune şi palpitaţii, pentru a reduce nervozitatea la adulţi, mai ales în caz de percepere exagerată a bătăilor inimii - palpitaţii, după excluderea oricărei boli de inimă, în tulburări ale somnului.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2 căni pe zi, una dimineaţa, una seara sau la nevoie (o cană = 250 ml). A se consuma la temperatura camerei, neîndulcit (sau (caldă) călduţă îndulcită).
16.) „Ceai colicalm” („Ceai contra colicilor”) (variantă mai veche)
Compoziţie: flori de musetel - Chamomillae Flos, flori de coada soricelului - Millefolii Flos, frunză de roinita - Melissae Folium, frunză de menta - Menthae Folium, fructe de fenicul - Foeniculi Fructus, capsule de mac - Papa veris Capita, iarba de cimbru de cultura - Thymi Herba.
Efecte(Acţiune): Antispastic, carminativ, antiinflamator şi sedativ.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în colicile gastrointestinale.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi (o cană = 250 ml).
17.) „Ceai colicalm” („Ceai contra colicilor”) (variantă mai nouă)
Compoziţie: flori de muşeţel - Chamomillae Flos, flori de coada şoricelului - Millefolii Flos, iarbă de roiniţă - Melissae Herba, iarbă de mentă - Menthae Herba, fructe de fenicul - Foeniculi Fructus, conuri de hamei - Strobuli lupuli, iarbă de cimbru de cultură - Thymi Herba.
Efecte(Acţiune): Antispastic, carminativ, sedativ şi antiseptic intestinal.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional la adulţi în colici, stomacale şi intestinale, (gastrointestinale), şi pentru acţiunea carminativă.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 10-15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi (o cană = 250 ml). Pentru cei care suferă de meteorism se bea câte o cană infuzie călduţă la ½ oră după mesele principale. Se consumă la temperatura camerei, neîndulcit.
18.) „Ceai colicalm junior” („Ceai contra colicilor la copii”)
Compoziţie: fructe de fenicul - Foeniculi Fructus, flori de muşeţel - Chamomillae Flos, fructe de coriandru - Coriandri Fructus, frunze de mentă - Menthae Folium.
Efecte(Acţiune): Antispastic, carminativ, sedativ şi antispastic gastrointestinal (calmant), antiinflamatoare şi antiseptic intestinal.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional la copii şi sugari în colici stomacale şi intestinale, (gastrointestinale).
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie (1)-2% ((1)-2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste (2,5)-5 g((o linguriţă)-o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 10-15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau câte 50-100 ml infuzie de 2-3 ori pe zi în funcţie de vârsta copilului. A nu se depăşi doza zilnică recomandată. Se consumă la temperatura camerei, neîndulcit sau uşor îndulcită.
19.) „Ceai depurativ”
Compoziţie: flori de soc – Sambuci Flos, iarbă de cicoare – Cichorii Herba, iarbă de păpădie – Taraxaci Herba, iarbă de trei fraţi pătaţi – Violae tricoloris Herba.
Efecte(Acţiune): În principal: diuretic, iar în secundar: coleretic, depurativ, uşor laxativ şi sudorific.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în indigestii (diuretic), indicat în obezitate, urticarii, acnee, furunculoză, adjuvant în dermatoze.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, din care o cană seara la culcare, timp(cure) de 2-3 săptămâni, (o cană = 250 ml). Se consumă la temperatura camerei.
20.) „Ceai diaplant”
Compoziţie: frunze de urzică - Urticae Folium, rădăcină de brusture - Bardanae Radix, iarbă de cicoare - Cichorii Herba, frunze de dud - Mori Folium, frunze de afin - Myrthilli Folium, rădăcină de ginseng - Panacis Radix, teci de fasole - Phaseoli Fructus Sine Seminibus, frunze de ştevie dulce - Steviae Folium, rădăcină de lemn dulce - Liquiritiae Radix.
Efecte(Acţiune): Depurativ, hipoglicemiant, coleretic.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în detoxifiere, normalizare a glicemiei şi refacerea funcţiei hepatice.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale în cure de minim o lună, cu pauză de 10 zile, (o cană = 250 ml). Se consumă la temperatura camerei.
21.) „Ceai dietetic”
Compoziţie: frunză de nuc – Juglandis Folium, frunză de dud – Mori Folium, frunză de afin – Myrtilli Folium, teci (fruct) de fasole – Phaseoli Fructus Sine Seminibus, iarbă (frunză) de mentă – Menthae Herba (Folium), iarbă de păpădie – Taraxaci Herba.
Efecte(Acţiune): Slab hipoglicemiant, antiseptic, antiflatulent,(antidiabetic), carminativ şi uşor astringent. Antidiareic.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în:
1.) - tulburările digestive cronice sau: balonări;
2.) - constipaţie cronică;
3.) - tulburări digestive postprandiale (după mâncare);
4.) - tratamentul diabetului zaharat (ca adjuvant);
5.) - dischinezii biliare.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 (10-15) minute; se filtrează (strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi (o cană = 250 ml). Se consumă la temperatura camerei neîndulcit sau îndulcit cu edulcoranţi, (zaharină), ca atare.
În cazul :
1.) (tulburări digestive cronice): cură îndelungată (2-3 luni).
2.) (constipaţie cronică): se poate asocia de 2-3 ori pe săptămână cu „ceaiul laxativ nr. 2”.
3.) (tulburări digestive postprandiale (după mâncare)): se bea câte 1 cană infuzie călduţă după mesele principale.