Reguli pentru sevă
Reguli pentru sevă:
Reguli pentru seva de mesteacăn:
În cazul sevei şi ceaiului de mesteacăn sunt valabile aceleaşi restricţii, (a nu se bea şi mânca rece în perioada tratamentului, a nu se bea apă, etc. în întreaga perioadă a tratamentului, etc.), ca şi la ceaiuri în general, şi totuşi este o excepţie, şi anume aceea că femeile nu trebuie să ţină „pauză” cu băutul sevei de mesteacăn pe timpul ciclului, (vezi capitolul „Reguli şi restricţii generale”), la seva de mesteacăn nu se pune problema îndulcirii, (nu se îndulceşte), în schimb, atenţie!: are efect numai 24 de ore de la recoltare, şi se bea cât mai mult în perioada recoltării, dacă intervine o pauză în această perioadă, din orice cauză, se beau ceaiuri uşoare până se poate continua tratamentul cu seva, (nici pe timpul pauzei nu se bea apă, sau alte lichide înafară de ceaiurile uşoare amintite, respectiv nu se mănâncă şi nu se bea rece, etc.), a nu se ţine seva la soare, se poate ţine în frigider, (prin asta se poate obţine prelungirea cu câteva ore a efectului de 24 de ore, dar nu prea mult! Atenţie: Seva nu se poate conserva!!!!). Deci se poate ţine seva în frigider, (la 5-6 grade celsius), dar nu în congelator, n-are voie să îngheţe şi nu se bea rece, se încălzeşte punând cu sticla sau flaconul în care este, în apă caldă, (călduţă), sau lăsând timp suficient scos din frigider, până preia temperatura mediului înainte de a bea. Seva n-are voie să atingă metal, nici când se recoltează, nici la transport, nici când se bea, deci a nu se folosi elemente metalice cu care să vină în contact seva nici la recoltare, (cuie, jgheab, sârmă metalice, pâlnie, bidoane, etc. metalice,), nici când se transportă şi, nici când se bea, (nu se foloseşte pâlnie, metalică, ceaşcă metalică, linguriţă metalică, etc. şi nu se încălzeşte -pe gaz sau altfel- în vase metalice). Nu are voie să plouă în sevă, sau să intre apă sau impurităţi, atât la recoltare cât şi la transport sau când se bea, de asemenea se folosesc sticle, flacoane de plastic, bidoane, furtuni de plastic, furtuni de cauciuc, pâlnii, ceşti, pahare, etc. foarte curate şi la recoltare şi la depozitare, şi la transport şi când se bea, etc. În caz de ploaie, deci, la recoltarea sevei de mesteacăn, ( înafara regulilor descrise la listă, 15a), mai trebuie respectată şi următoarea: să protejăm flaconul, (sticla), respectiv seva de ploaie, legând strâns orice material impermeabil de trunchiul copacului asupra „V”-ului, astfel încât să acopere şi ciocul şi gura flaconului, dar să nu le atingă. Seva nu se recoltează din zone infectate, ( chimic, radiaţii, apă termală, mlăştinoasă, etc.), sau de pe malul apelor, pentru că mesteacănul trăgând multă apă, (10-15 ori mai mult decât în alte locuri), diluează efectul sevei. Dacă seva devine tulbure, sau cu gust tare modificat, (neplăcut), nu mai este bună. Seva nu se bea obosit. Dacă nu se respectă toate aceste condiţii, puteţi arunca seva, că nu-şi face efectul.
Şi câte o rugăminte pentru cei care folosesc sevă de mesteacăn, şi pentru cei care folosesc trunchi de mesteacăn pentru ceai de mesteacăn!
Deoarece natura trebuie ocrotită, că este în folosul nostru a tuturor, vă rugăm frumos, pe cei care recoltează sevă: să nu bată cuie în copaci, şi să nu facă tăietură mai mare din circumferinţa copacului decât o treime, iar după recoltare totdeauna să se acopere crestătura făcută cu pământ luat de la baza copacului, pentru a ajuta regenerarea copacului, respectiv anul următor să recolteze de la alt copac, sau măcar dintr-o altă parte a copacului dacă e posibil şi la un alt nivel, (la altă înălţime), faţă de tăietura anterioară, din anul precedent.
Iar pentru cei care au folosit trunchi de mesteacăn pentru ceaiuri, îi rugăm să planteze în locul fiecărui trunchi folosit, măcar unul sau mai multe mesteceni, (2-3), sau dacă nu e posibil din oarecare cauză să planteze mesteceni, atuncea măcar un alt copac sau pom sau mai mulţi copaci sau pomi dacă e posibil!
Mulţumim frumos!.