Moduri de preparare a ceaiurilor

Prepararea ceaiurilor:

Atenţie!
Dacă unele liste au moduri particulare de preparare, pe acelea le veţi găsi la descrierea listelor respective..


Moduri de preparare:

În general modul de preparare a ceaiurilor date de „UNCHIUL MIHAI” este în felul următor:
Se pune cantitatea necesară de apă pentru ceaiul din ziua respectivă sau pe care vrem s-o preparăm, la fiert, când clocoteşte se pune amestecul de plante pregătit şi se lasă la fiert, (cu capacul peste), aproximativ 1,5 – 2 minute, după care se stinge focul, (se ia de pe foc), şi se lasă acoperit minim 5 minute sau chiar 15 minute dacă se poate, după care se strecoară şi se poate bea, sau face, gargară, baie spălături, sau aburi la cap, (cu prosopul peste cap şi peste vasul cu ceaiul încă fierbinte), inhalaţii(la fel), etc., de la caz la caz, după indicaţiile pentru tratamentul respectiv. La fiecare ceai, (şi la cel de băut, şi la cel pentru aburi, şi la cel pentru băi), se recomandă a se folosi plante uscate şi mărunţite, în cantitatea indicată mai jos. Din plante neuscate, proaspăt culese trebuie o cantitate, de 2-3 ori mai mare pentru acelaşi efect, dar nu este recomandat pentru că poate avea efecte nedorite.

În cazul ceaiului de băut: Se calculea cantitatea necesară de lichid pentru persoana respectivă, pentru o zi, 30-35 de mililitri/kg, care este aproximativ 2-2,5 litri pentru adulţi, şi această cantitate se consideră cea pe care omul o bea pe lângă supă, să zicem aşa „în loc de apă”, (sau alte lichide), şi care va fi înlocuit de ceai pe timpul tratamentului. La această cantitate se mai adaugă o cantitate de apă în plus, cât se consideră, că se va evapora şi o cantitate de apă egală cu cantitatea ceaiului necesar pentru spălarea rănilor, (aproximativ 0,5 litri), dacă este cazul, care se separă de ceaiul de băut după fiert, sau pentru comprese la fel, etc., care deasemenea se separă de la ceaiul de băut după fiert. În ceaiul de băut se pune din fiecare plantă aproximativ cu câte-o lingură bună, (pentru adulți), dar nu cu vârf în cazul plantelor uscate şi mărunţite.
    Nu se lasă ceaiul de băut pe a doua zi şi nu se face ceai de băut din nou din aceleaşi plante, odată folosite deja  În fiecare zi se prepară ceai proaspăt pentru băut, din următoarea cantitate de plante încă nefolosită şi pregătită pentru prepararea ceaiului următor.

În cazul preparării ceaiului pentru aburi la cap şi inhalaţii: Ceaiul pentru aburi se fierbe în (3)-4 litri de apă, punând în apa clocotită aproximativ câte 2 linguri din fiecare plantă, (uscată şi mărunţită), pentru un adult, sau doza de plante astfel pregătită. Se fierbe aproximativ 2 minute, după care se stinge focul dedesubt şi se fac aburi la cap, sau chiar şi inhalaţii, (pe nas de obicei), -dacă prevede tratamentul,- cu prosopul peste cap şi peste vasul cu ceaiul, lăsat un pic să se răcească, înainte de a face aburi, astfel încât, aburi să nu ardă, dar să fie încă cald-fierbinte, cât mai fierbinte posibil, timp de 15-20 de minute! Se poate refolosi de mai multe ori aceleaşi plante împreună cu ceaiul, (2-3 zile la rând), completând cantitatea de ceai cu apă până la (3)-4 litri, şi refierbând. Între aburiri, (dăţi consecutive), ceaiul împreună cu plantele se depozitează la rece.
 Pentru gargară se poate folosi ceaiul făcut ca şi pentru aburi la cap.

În cazul preparării ceaiului pentru băi, se folosesc  de la 1 până la 20 de litri de apă, în funcţie de felul băii respective, adică:
          - Pentru spălare(1 litru),

          - Pentru spălături cu irigatorul  la femei ((1)-2,5 litri),
          - Pentru băi până la încheieturi şi glezne (3
-(5) litri),
          - Pentru băi până la mijlocul antebraţelor şi gambelor 7 litri
          - Pentru băi până la coate şi genunchi (10 litri= 5 pentru mâini+ 5 pentru picioare),

          - Pentru băi la şezut
(3-(5) litri= 2 litri în lighean înainte de aşezare + 1 litru completare după aşezare),
          - Pentru băi până
la brâu 10-20 litri,
          - Pentru băi generale (complete) (10)-20 litri
Băile complete se fac cu ceaiul indicat pe toată suprafaţa corpului.
(Băile generale sunt băi complete şi de obicei se fac din fân şi se poate completa cu plante necesare pentru anumite afecţiuni, ca de exemplu cu urzică, coada şoricelului, etc.), etc. Dar cantitatea apei pentru băi depinde şi de vasul în care putem face băile respective, astfel încât ceaiul să acopere toate zonele, părţile corpului la care trebuie să facem baie, cu minim 3 centimetri. Plantele conform listei respective „de baie” se vor pune, într-un săculeţ de pânză. Cantitatea de plantă, din fiecare component, va fi de trei ori cât se pune dintr-o plantă în cazul ceaiurilor de băut, adică pentru băi va fi o „mână”, adică aproximativ cu 3 linguri din fiecare plantă, (uscată şi mărunţită), pentru adulţi, se fierbe timp de 1 minut într-un vas corespunzător, de la 1 la 25 litri, în apă clocotită, iar cantitatea de plante, pregătită într-un săculeţ de pânză, odată folosită se poate folosi de mai multe ori, chiar mai multe zile la rând, la fierberea ceaiului necesar pentru baie din zilele respective. Sau chiar şi ceaiul folosit pentru baie se poate reîncălzi şi folosi de mai multe ori. De exemplu 2-3 zile la băile de la lista 1 sau 5-6 zile la rând la lista 2 se poate folosi acelaş săculeţ cu acelealşi plante, care se ţine la rece, se închid într-un vas, şi  zilnic trebuie fiert măcar 1 minut pentru conservare. Ceaiul pentru baie se completează zilnic cu apă, înainte de fierbere, până la cantitatea necesară, iar în anumite cazuri, ca de exemplu la lista 2 se poate completa şi plantele din săculeţ, cu plantele care s-au folosit la fierberea ceaiului de băut. Sau şi cantitatea de ceai făcută pentru băi, în anumite cazuri se poate completa, (mai bine zis: „înmulţii”), cu cea rămasă de la aburi, sau ceaiurile de băut etc.

Pentru copii se folosesc cantităţi proporţional mai mici din fiecare plantă, la fiecare ceai, (şi la cel de băut, şi la cel de făcut aburi la cap, şi la cel de făcut băi), cu kilogramele lor faţă de kilogramele adulţilor, din cantităţile indicate pentru adulţi, astfel încât de fapt substanţa vindecătoare obţinută la fiecare ceai, pentru copii să fie proporţional mai mică decât substanţa vindecătoare obţinută la adulţi la aceleaşi ceaiuri, cu kilogramele copiilor faţă de kilogramele adulţilor! În detalii vezi şi la capitolul: „Preparare amestec. de plante.”

Ceaiul preparat pentru băut, pentru o zi, trebuie consumat în timpul zilei respective, beând câte un pic de mai multe ori pe zi!

Modul de preparare a ceaiului de băut: (dat prin anul 1982)
-în 2 litri de apă se pune 1 lingură din fiecare, (din fiecare plantă), se fierbe 2 min., se bea înainte şi după fiecare masă între 100 şi 300 de gr. pâna la vindecare sau din oră în oră de la 3 la 7 linguri ( 18 ore se bea, 6 ore pauză).

Modul de preparare a băilor: (dat prin anul1982)
-se pune câte o mână bună din fiecare, (din fiecare plantă), într-un sac de pânză, se lasă peste sac apă fierbinte sau se fierbe un minut în 20 de litri de apă. Plantele se pot folosi de 2 – 3 ori, iar apa de 4 – 5 ori. Se închid plantele după prima folosire într-un vas. Se fac cam 2 băi zilnic timp de 30 de min. sau mai mult. Perioada 20 – 40 – 80 zile după caz.