Perioade de tratament
Perioade de tratament:
Atenţie! Perioadele de tratament care fac excepţii de la cele scrise mai jos sunt trecute la listele respective!
La sevă:
Seva de mesteacăn:
Perioada de tratament cu seva este odată pe an, primăvara, de obicei între sfârşitul lunii februarie şi mijlocul lunii aprilie şi de obicei ţine în această perioadă minim două săptămâni şi maxim o lună şi jumătate, în funcţie de vreme. De fapt această perioadă ţine de la începerea topirii zăpezii de la baza copacului până la înverzirea lui. Poate în munţi mai înalte sau la o paralelă mai nordică(zone geografice cu climat mai rece) această perioadă este mai târziu şi se extinde mai mult, pentru că topirea zăpezii începe mai târziu şi vremea se încălzeşte mai încet! Seva se poate recolta doar în această perioadă, pentru că copacul înafară de această perioadă nu mai dă sevă! Deci important este ca în această perioadă să treacă cât mai multă sevă prin organism, la fel şi la bărbaţi şi la femei(adică la femei nu se ţine pauză cu seva în timpul ciclului)!.Atenţie: în această perioadă de tratament cu seva, a se respecta şi cele scrise la capitolul „reguli pentru sevă”!
Seva de carpen:
Împreună cu seva de mesteacăn se poate bea şi sevă de carpen, care acţionează complementar cu seva de mesteacăn, adică, pe când seva de mesteacăn acţionează mai mult la refacerea, regenerarea organelor, mari, seva de carpen acţionează mai mult funcţional. (Dacă se face tratament împreună cu seva de mesteacăn, se beau în proporţie de 85% sevă de mesteacăn, 15% sevă de carpen). Perioada de tratament cu seva de carpen,(adică perioada, când se poate recolta seva de carpen) este mai mică decât la seva de mesteacăn (aproximativ două săptămâni pe an). Începe după apariţia sevei de mesteacăn şi se termină înainte de terminarea curgerii sevei de mesteacăn.
La ceaiuri şi alte tratamente:
La bărbaţi cele mai eficiente sunt tratamentele de 40 de zile în perioadele 1 sept.-10 oct. , 1 dec.-10 ian., 1 mart.-10 apr. , 1 iun.-10 iul. şi aceasta reprezintă un tratament complet(dar se pot face tratamente oricând în timpul anului în funcţie de necesităţi, se recomandă totuşi tratamentele de 40, 80, 120, etc de zile.).
La femei înainte de ciclu 20 de zile tratament, de la prima zi a ciclului 10 zile pauză după care iarăşi 20 de zile tratament şi aşa mai departe, timp de 12 luni(tratamentul complet), dar poate fi tratamentul mai scurt sau mai lung, în funcţie de boală! Doarece la femei nu în totdeauna se poate calcula în mod exact apariţia ciclului, şi totuşi ar trebui să se facă „lunar” cele 20 de zile de tratament, unii recomandă ca cele 10 zile de pauză să fie de fapt doar 9, adică începând din prima zi a ciclului, până inclusiv în ziua 9-a, iar cu al 10-lea zi să se înceapă din nou tratamentul! Dar datorită faptului că începând cu prima zi a ciclului neapărat trebuie întrerupt tratamentul chiar dacă nu s-au împlinit cele 20 de zile de tratament dintre cicluri şi datorită faptului că cele 20 de zile de tratament ar fi necesare se recomandă ca să se înceapă tratamentul în a 5-a zi de pauză după terminarea ciclului, adică mai spre înţelesul tuturor: cele 10 zile de pauză în timpul ciclului să se calculeze astfel: 3 zile pauză înainte de ciclu + 3 zile ciclu + 4 zile pauză după ciclu, după care în a 5-a zi de pauză de după ciclu se începe tratamentul de 20 de zile până cu 3 zile înainte de ciclul următor, după unii: „UNCHIUL MIHAI” ar fi recomandat această variantă la unele femei. Dar datorită faptului că tratamentul este voie să se facă tot timpul până nu vine următorul ciclu, de exemplu, dacă ciclul întârzie o lună, tot timpul până la următorul ciclu se poate continua tratamentul până când apare ciclul, aşa se justifică şi prima variantă, care zice că se ia pauza din timpul ciclului începând cu prima zi a ciclului, pentru că atunci se ştie de fapt că a apărut ciclul, pe când dacă programăm, să terminăm cele 20 de zile de tratament dintre cicluri cu 3 zile înainte de venirea următorului ciclu, atunci s-ar putea de fapt ca următorul ciclu să nu vină peste 3 zile, ci peste o lună, şi atunci am putea să mai continuăm tratamentul până la apariţia reală a ciclului! Dar cu toate astea este indicat a se face tratamentul în mod regulat în modul indicat pe cât posibil, adică 20 de zile de tratament, după care 10 zile pauză în timpul ciclului, după care iarăşi 20 de zile tratament!(UNCHIUL MIHAI, după spusele unora ar fi zis că. „Important este la femei, să aibă 20 de zile de tratament pe lună”) Şi aşa mai departe!
Important: 1.) -pe perioada ciclului nu se face tratament, chiar dacă nu s-au terminat cele 20 de zile de tratament dintre cicluri(se întrerupe tratamentul!),
2.) –în perioadele dintre cicluri, sau când o femeie nu are, sau nu mai are ciclu tratamentele se pot continua fără întrerupere!
3.) -totuşi pe cât posibil este indicat a se respecta modul tratamentului de 20 de zile tratament în perioada dintre cicluri, apoi 10 zile pauză pe perioada ciclului, apoi iarăşi 20 de zile de tratament în perioada dintre cicluri(deci până la ciclul următor), şi aşa mai departe!
Femeile care n-au ciclu, sau nu mai au ciclu poate să facă tratamentele continuu, ca şi cum fac bărbaţii!
Femeile în timpul pauzei făcute în perioada ciclului să continue cu restricţiile tratamentului(a nu se bea apă şi alte lichide, a nu se mânca şi a nu se bea rece, etc.) până la terminarea completă a tratamentului(6 luni, 12 luni, etc.), iar în această perioadă de pauză pe timpul ciclului în locul ceaiurilor indicate pentru tratament a se bea ceaiuri simple din 2-3 plante, (adică de fapt prin asta implicit şi în loc de apă sau alte lichide)!
Restricţiile complete pentru un tratament vezi şi la pagina, „reguli şi restricţii generale”.