Lista 16 Pastă pt. cicatrizare

Lista 16
(Pastă.): - Pentru cicatrizarea rănilor, etc.

Pentru a obţine pasta pentru tratament se folosesc 2 vase emailate, curate şi neciobite. Se fierbe 1 litru de lapte - lac într-unul din ele până când spuma se ridică de lăţimea unui deget fără să crape pojghiţa, apoi se fierbe laptele în celălalt vas în aceleaşi condiţii.

După răcire se fierbe laptele în primul vas care între timp a fost spălat şi curăţat. Se face la fel până se fierbe laptele de 5 ori (o dată într-un vas apoi în celălalt, în condiţiile de mai sus).

Se curăţă un Cartof roşuSolanum tuberosum (rufus)  cu coaja crăpată (având aspectul unor solzi) şi se taie cât se poate de mărunt folosind un cuţit din crom sau din lemn de stejar uscat. Se pune cartoful mărunţit în lapte atunci când se fierbe a 5-a oară şi amestecând cu o lingură de lemn de stejar uscat se lasă să fiarbă până se îngroaşă formând o pastă. Se pune această pastă pe rană, se leagă deasupra cu un pansament sterilizat, se ţine aşa 48 de ore fără întrerupere după care se spală rana cu Apă Oxigenată - Hydrogenii peroxidum. Se continuă până la vindecare.