10-es lista fájdalom elleni borogatás

10-es lista
(Borogatás.): - Elvágja a betegséget
és a szervezeten kívülre hozza a betegséget, enyhíti a fájdalmakat, jó az izületekre, csontrendszerre, javítja a szervezet működését, (funkcióit), (a látást, gondolkodást, a vérkeringést, stb.), meghűlés ellen használják, stb., a belső kezelések kiegészítőjeként használják.

      Minden borogatáshoz 5 darab 15 centiméter széles és a beteg résznek (fájdalmas résznek) szükséges hosszúságú fehér lepedővászon csíkot használunk. A vásznakat a bőrfelületre rétegesen egymásra helyezzük, miután mindegyiket beáztatjuk a következő sorrendben: az első vásznat az aznapi inni való teába áztatjuk (amennyiben teát is iszunk) és egyenesen a bőrre tesszük; a második vásznat forralt tejbe áztatjuk és rátesszük az első vászonra; a harmadik vásznat 52 –54 (50-55) fokos szilva pálinkába áztatjuk és rátesszük a második vászonra; a negyedik vásznat kristály tiszta fehér borba áztatjuk és rátesszük a harmadik vászonra; az ötödiket kristály tiszta vörös borba áztatjuk és rátesszük a negyedik vászonra. Aztán ráteszünk egy réteg Cukorrépa levelet Beta vulgaris var: altissima (folium) vagy függőlegesen vágott 2 mm vékony hosszanti cukorrépa szeletet Beta vulgaris var: altissima (verticalis, tenuis segmentum)
(A cukorrépa levelet helyettesíthetjük még Lókörmű martilapu levéllelTussilago farfara (folium), Közönséges bojtorján levéllelArctium lappa (folium) vagy sima, szőr nélküli Szőlő levéllelVitis vinifera (folium calvus)). A borogatást (10-20 napon keresztül, vagy amennyire szükség van) minden éjjel 6-8 órára tesszük fel a fájdalmas helyekre, vagy a 4 klasszikus helyre: 1- körbe a homlok körül, a haj tövétől az orrhegyig
(1b- az arcok körül, az áll alól, egészen a fejtetőig, a fülek előtt). 2- a nyak körül, 3- mellkas körül, a karok alatt, 4- a has körül, a köldökön át. (mindig körkörösen, a végtagok-, (tagok-), a test-, a törzs-, az izületek-, stb. körül), és amennyiben nem csak fájdalomcsillapításról, meghűlésről, vagy egyéb egyszerű dologról van szó, hanem például szervregenerálásról, akkor minimum 40 napig kell használni, ha pedig kiegészítő kezelésként használják egy másik kezeléshez, akkor általában addig kell használni, amíg az illető betegség kezelése tart.
      Ha 2 órán belül a borogatás nem veszi fel a test hőmérsékletét és reszketést, hidegrázást vagy liba bőrt okoz, le kell venni és következő éjjel ismét felrakni.

     A
borogatás levétele után a kezelt felületet bedörzsöljük egy keverékkel, mely a következőkből áll: 1/2-ed része a keveréknek Orvosi kékszesz (80°-os) – Spiritus medicinalis (80°) és a másik 1/2-ed része pedig (egyenlő részben)
a következő növények illóolajából(olea aetherea), amit szükség esetén lehet helyettesíteni, az illető növényből készült kölnivizzel(aqua aromatica), vagy természetes parfümmel(hedychrum naturalis): 
  a.)-Közönséges levendulaLavandula angustifolia,
  b.)-Májusi gyöngyvirágConvallaria majalis,
  c.)-Csillagos nárcisz Narcissus stellaris vagy Nárcisz fajták (Fehér nárcisz, …) - Narcissus species (Narcissus poëticus, …),
  d.)-Pünkösdi rózsa - Rosa centifolia vagy Rózsa fajtákRosa species, és
  e.)-Csodás ibolyaViola mirabilis vagy Illatos ibolya - Viola odorata.
 

 

A listának egy régebbi változata. 

10-es lista
(borogatás)

Minden egyes borogatáshoz 4 darab sűrű vékony, fehér vásznat használunk bemártva:
  1.(az elsőt) Forralt tejbe – első réteg:
  2.(a másodikat) 50- 55 fokos szilvapálinkába – második réteg
  3.(a harmadikat) kristályos tiszta fehér borba – harmadik.réteg.
  4.(a negyediket) piros borba = negyedik réteg
  5.ezekre pedig egy vékony réteg cukorrépa levelet vagy hosszában elvágott cukorrépa szeletet teszünk és szárazzal átkötjük.( a cukorrépa szelet vagy levél helyett lehet még tenni fényes szőlőlevelet, vagy bojtorján levelet, vagy martilapu levelet.

Az 1. réteg a forralttejbe mártott vászon legyen a bőrön. A második réteg – az 50 – 55 fokos szilvapálinkába mártott vászon, az első rétegre jön rá, a második rétegre pedig jön a harmadik réteg, vagyis a kristályos tiszta fehér borba mártott vászon, 4. rétegként pedig erre, vagyis a bőrtől legtávolabb jön a piros borba mártott vászon.

Ezekre a vászon rétegekre jön rá, legkívülre tehát a fent említett cukorrépaszelet, vagy a fent említett levelek közül valamelyik, és ez lesz átkötve egy száraz 5. vászonnal.

A borogató ruhák (a körbeérők, test körül) ne legyenek szélesebbek, mint 15 cm, vagy amennyire a fájdalmas résznek szüksége van. A borogatást az ajánlott helyekre, a beteg vagy fájdalmas helyre kell tenni, és tartani ott 6-8 órát lehetőleg éjszaka (esetleg lehet nappal is minimum még 6 órát), az egész borogatást egy vastag fáslival vagy anyaggal kötjük át, hogy a szagot ne vegye át a pizsama vagy az ágynemű (ha például nyakra, arcra vagy szemre kellene tenni a borogatást, akkor azt (a fejet) egy sapkával fedjük le.

A borogatás levételekor, a borogatás helyét egy félig orvosi kékszeszből (50%) és félig pedig levendula, gyöngyvirág, nárcisz, rózsa és ibolya parfüm, kölni vagy ezeknek illóolajából készült folyadékkal (szerrel) kenjük, masszírozzuk, dörzsöljük be. A parfümök, kölnik, vagy (illó) olajok egyenlő arányban lesznek összekeverve, vagyis a dörzsfolyadék így áll össze: 50% orvosi kékszesz +10% levendula (illó) olaj, parfüm vagy kölni +10% gyöngyvirág (illó) olaj, parfüm vagy kölni+10% nárcisz (illó) olaj, parfüm vagy kölni+10% rózsa (illó) olaj, parfüm vagy kölni+10% ibolya (illó) olaj, parfüm vagy kölni= 100% összesen.

A 10-es lista fájdalom( csilapitóként) akár végleges eltávolítására is jó ( és akár ficamok esetén is használható) Amíg beszerezzük a kölnit, parfümöt vagy (illó) olajat, addig is dörzsöljük, (masszírozzuk)be orvosi kékszesszel a borogatás helyét.