Általános szabályok és tiltások

Általános szabályok és tiltások:

Kötelező érvényű szabályok, amit be kell tartani, A MIHAI BÁCSI által adott kezeléseknél és a teák elkészítésénél és ivásánál:

Általános szabályok:
           - Ha a tealisták növényeinek több mint a fele már megvan, el lehet kezdeni a kezelést, kivételt képez a15b lista, ahol nyílván meg kell legyen a nyírfa, illetve a búzaszemek és a vörös fűz, (ha esedékes), illetve az olyan listák, ahol nem gyógynövényekből főzött teákról van szó, mint például a gyógyszerekből készült keverékek, vagy a borogatások, (10-es lista) például, vagy, ahol az külön ki van hangsúlyozva, hogy mindegyik növény meg kell legyen, stb.!
           - Azokból a növényekből, melyek több listán szerepelnek, több zacskóval(dobozzal) kell vegyünk, úgyszintén a magvakból, gyümölcsökből és gyökerekből..
           - A teákat, ahol nem írja másképp, általában forrásban lévő vízben 1,5-2 percig kell főzni, és nem szabad másnapra hagyni, ha mégis  akkor azt újra fel kell főzni.
           - Az iváshoz való teákhoz szükséges vízmennyiség, egy személy részére általában 2-2,5 liter egy napra(vagyis a szervezetnek szükséges egy napi folyadékmennyiséget számítjuk). Általában egy szervezetnek szükséges egy napi folyadékmennyiséget, (ami 24 óra alatt szükséges), a következőképpen számíthatjuk ki: az illető ember kg-jainak arányában, 30-35 ml/kg. Vagyis például egy 70 kg-os ember esetében, 30ml/kg x 70kg = 2100 ml =2,1 liter, vagy 35ml-el számolva: 35ml/kg x 70kg = 2450 ml = 2,45 liter
, amely valójában egyenlő, azzal a folyadék mennyiséggel, amelyre szüksége van az említett személynek egy nap leforgása alatt.
          Egy tea főzésénél, akár ivásra, akár gőzölésre, fürdőre, stb. van, vegyék mindig számításba – az illető teamennyiséghez szükséges víz mellett, - a főzés alatt elpárolgó víz mennyiségét is és a pluszban szükséges vízmennyiséget is, amennyiben, ugyanabból a teából, másfajta kezelésre különböző mennyiségeket kivenni készülünk, mint például, ha ugyanabból az innivaló teából elkülöníteni szándékszunk egy bizonyos mennyiséget sebmosásra, vagy ha a fej gőzölésére készített teából gargalizálás céljára is még el szeretnénk különíteni egy bizonyos mennyiséget , vagy, ha a fürdő céljából készített teából még külön venni fogunk bizonyos test felületeknek a napközbeni mosására vagy kenegetésére, vagy, ha meg akarunk kínálni valakit az inni való teánkból, kóstolás céljából, stb. Mindezeket a pluszban szükséges vízmennyiségeket, ki kell számolni a tea megfőzése előtt és hozzá kell adni, az egyébként normális vízmennyiségéhez, a megfőzendő normális alap teának, mint például, az innivaló tea esetében, a pluszba szükségesnek számolt vízmennyiségeket, hozzá kell adni az ember számára szükséges napi vízmennyiséghez, amit a fentebbi képletek alapján számolunk ki.
          A
különböző kezelési formákhoz, naponta szükséges tea mennyiségek:
(megjegyzés, bizonyos kezelési formáknál, mint például a fürdőknél, ugyanazt a teát, esetleg egy kis kiegészítéssel, több napon keresztül is használhatjuk, míg például az inni való teáknál, minden nap frisset kell főzni. Figyelem: még ha nem is kell számítsunk más kezelési formákhoz szükséges plusz vizet, (mert mondjuk: éppen nincs rá szükség), de az alábbi tea mennyiségek eléréséhez, a főzés közben elpárolgó vízmennyiséget mindenképpen adják hozzá, vagyis amennyi elpárolog, annyival több vizet tegyünk oda főzni, mint az alábbi adatok, hogy végül is főzés után megkapjuk az alábbiakban megadott teamennyiségeket, melyek szükségesek naponta a különböző kezelési formákhoz!)
          -
Innivaló teákból, 2-2,5 liter, egy felnőtt részére (lásd a fentebbi számításokat is)
          -
Sebek mosására körülbelül 0,5 liter (általában az inni való teához, főzésekor erre a célra pluszba hozzáadott vízből nyerve),
          - Borogarásokhoz, körülbelül 0,5 liter (általában az inni való teához, főzésekor erre a célra pluszba hozzáadott vízből nyerve).
          - A fej gőzöléséhez 3 liter.
          - Belégzéshez 3 liter
          - Gargalizáláshoz: 250ml - 1 liter, (általában a fej gőzölésére, vagy belégzésre készített tea, főzésekor erre a célra pluszba hozzáadott vízből nyerve),
- Fürdőkhöz:
          - Mosdáshoz 1 liter,
          - Irrigátorral való mosáshoz (1)-2,5 liter,
          - A csuklókig és bokákig való fürdéshez 3-(5) liter, 
          - Az alkarok és a vádlik közepéig való fürdéshez 7 liter,
          - Könyökökig és térdekig való fürdéshez 10 liter,
          - Lavórban való ülepfürdőhöz 3-(5) liter,
          - Derékig való fürdéshez 10-20 liter,
          - Általános (teljes) fürdőhöz (10)-20 liter.
A fürdésekhez általában lavrokat, vedreket, vagy más megfelelő edényeket használunk.
(részletesebben lásd: „A teák elkészítése” című fejezetben.)  De a fürdőkhöz szükséges víz mennyisége függ annak az edénynek a méretétől is, amelyben el tudjuk végezni az illető fürdőzést, úgy, hogy a tea minimum 3 centiméter vastagon ellepjen minden olyan helyet, minden olyan részét a testnek, ahol fürdőzéses kezelést szükséges végezni.
           - Általában, minden megszárított és felaprózott növényből, a szükséges mennyiség egy napra, egy ember számára, az inni való teához(listához), annyi, mint amennyi elfér az illető ember ujjai közt, vagyis körülbelül, amennyi elfér egy evőkanálban, vagyis általában egyenlő annak a mennyiségnek 1/20-ad részével, amit egy dobozkában, vagy zacskóban forgalmaznak a gyógynövény szaküzletekben. Fej gőzöléshez körülbelül dupláját kell használni, vagyis 2 evőkanálnyit minden növényből, a gőzölésre használt tealistáról, fürdőteák(listák) készítéséhez pedig körülbelül háromszorosát, vagyis 3 evőkanálnyit minden növényből, a fürdésre használt listáról,(részletesebben lásd ezt a témát: „A növénykeverékek elkészítésecímű fejezetben).
         
- A növényeket megszárítva kell használni (a virágokat, leveleket, stb.) , mert különben nem kívánt hatásai lehetnek, és ráadásul általában nem megszárítva, nyersen, 2-3-szor nagyobb mennyiségre van szükség ugyanabból a növényből, ugyanahhoz a „teához”, vagyis ugyanannyi hatóanyag kinyerése végett, (részletesebben lásd „a növények feldolgozása és tartósítása című fejezetben).
           - A gyógyszeres listák(9-es lista, 13-as lista) esetében, az adagokat megfelezzük a kisgyermekek részére. Egyébként a növényekből álló listák esetében is, de ezt a témát lásd részletesebbena növénykeverék elkészítésérecímű fejezetben!
           - Mihály bácsi nem zárja ki a teák mellett a gyógyszeres, vagy extrém esetekben a műtéti kezeléseket!  De főleg a 15-ös lista esetén, óvakodni kell mindenféle sugárzástól ami nem feltétlen muszáj, és az operációtól (a műtéttől) is, amíg lehet, vagy ha lehet.
           - A teák mellett az ember lelkileg is pontra kell tegye magát, a JÓISTENNEL való kapcsolatát, mert  a Mihály bácsi is mindig adott lelki programot is a teák mellé(imákat, misén való részvételt, első pénteki-, első szombati- kilencedeket, éjféli virrasztást, főleg a hónap 12-ikéjéről 13-ikára virradóra misével egybekötött virrasztást, mise mondatást, esetleg megtérést, gyónást bérmálkozást stb. csak 1990-ig több mint 60.000 embernek „adta a kezébe a rózsafüzért”) és csak így történhettek milliószámra a csodák,...

Tiltások:
           - Kezelés ideje (időtartama ) alatt nem szabad vizet inni.  A kezelés időtartama alatt a teák mellett megengedett folyadékok általában azok, melyek ételek, például a leves, vagy amelyek valamely kezeléshez tartoznak, például a folyékony gyógyszerek, mint például köhögés elleni szirupok. A kezelés időtartama alatt, az ajánlott teán kívül, tilos más folyadék fogyasztása, vagyis nem szabad vizet inni, gyümölcsleveket(még akkor sem, ha természetes gyümölcslevek), alkoholt és nem ajánlott a tej sem(mert elősegíti a kórokozók szaporodását) és a kompót sem ajánlott(mert cukrot tartalmaz és bármilyen folyadék oldja a teák hatását), a kávé nem ajánlott, de egy-egy kicsi megengedett, ha szükség van rá, de rögtön utána kell inni a teából is, de a dohányzás is tilos, főleg a kezelés időtartama alatt, de máskor
sem ajánlott. (a folyadékok általában oldják a tea hatását, vagy éppenséggel ellentétes hatásúak, mint például az alkohol, vagy éppen a kávé bizonyos betegségek és szervek esetében, de a cigaretta is).
          - Kezelés ideje (időtartama ) alatt nem szabad hideget enni, vagy inni. Mindazt, amit a kezelés időszakában eszünk, vagy iszunk, meg kell melegíteni, vagy minimum szobahőmérsékleten fogyasztani!(tilos fagylaltot enni, stb.)

          - A nők a havi ciklus idején szünetet kell tartsanak a kezelésekkel (kivételt képez a nyírfanedvvel való kezelés, vagyis a nyírfalé ivás)(lásd az útmutatások szerintA kezelési időszakokcímű fejezetből). Ebben a (9-10 napnyi) szünetben, a havi ciklus idején, szüneteltetni kell ugyan a kezelést, a kezelésre ajánlott teával, de a kezelésre ajánlott tea helyett, ebben a „szünetben” 2-4 növényből készített könnyű teát kell inni(továbbra is érvényben maradnak, még az említettszünetidejére is a fentebb megadott tiltások, vagyis minden, a kezeléshez, az egész kezelés időszakára megadott tiltás, vagyis nem szabad hideget enni, vagy inni, tilos vizet inni, stb., édesíteni legfeljebb csak A MIHÁLY BÁCSI által adott természetes szörpökkel, stb., stb.).  Lásd, az egész kezelés időtartamát, férfiaknak és  nőknekA kezelési időszakokcímű fejezetben.

Figyelem:
           A fentebbi általános szabályok és tiltások mellett, kötelező betartani:
-a kezelési időszakokra,
-a
növények gyűjtésére,
-a növények feldolgozására és tartósítására,
-a
növénykeverék elkészítésére,
-a
teák elkészítésére,
-és az édesítésre,
vonatkozó szabályokat is, illetve:
-a fanedvhez adott szabályokat is

Nagyon fontos, minden fentebb említett témához tartozó szabály.
Kérjük olvassák el őket! Nagyon fontos téma az: ajánlott teák is,
Mindezeket megtalálják, ha rákattintnak azokra az algombokra(„címekre”), melyek legördülnek az  Általános szabályok című gombból.