Kezelési időszakok

Kezelési időszakok:

Figyelem! Azok a kezelési időszakok, amelyek kivételt képeznek az alábbiakban leírtakhoz képest, megtalálhatók az illető listáknál!

A fanedvnél:

Nyírfanedv:

A fanedvvel való kezelési időszak egyszer van egy évben, tavasszal, általában február vége és április közepe közt és általában ebben az időszakban tart minimum két hetet és maximum másfél hónapot, az időjárástól függően. Valójában ez az időszak, a fa tövénél lévő hó olvadásának megkezdődésétől tart a fa zöldüléséig. Lehet, hogy magasabb hegyekben, vagy északibb szélességi köröknél(hidegebb éghajlatú földrajzi tájegységeknél) ez az időszak későbbre tolódik és hosszabb ideig tart, mert a hó olvadása később kezdődik és az időjárás lassabban melegszik fel! A fanedv, csak ebben az időszakban gyűjthető, mert a fa, ezen időszakon kívül nem ad több „fanedvet”! Következésképpen, fontos, hogy ebben az időszakban minél több fanedv menjen át a szervezeten, éppúgy a férfiaknál is és a nőknél is(vagyis a nőknél, a fanedv esetében nem kell „szünetet tartani”, a havi ciklus idején)!.Figyelem ebben a fanedvvel való kezelési időszakban be kell tartani a fanedvhez adott szabályok” című fejezetben leírtakat is!

Gyertyánfanedv:

A nyírfanedvvel együtt, gyertyánfanedvet is lehet inni, amely kiegészítőleg hat a nyírfanedvvel, vagyis, míg a nyírfanedv inkább a nagy szervek helyreállítását, regenerálását végzi, addig a gyertyánfanedv inkább funkcionálisan hat. (Ha a kezelés a nyírfanedvvel együtt lesz végezve, akkor 85% nyírfanedv és 15% gyertyánfanedv arányban kell inni). A gyertyánfanedvvel való kezelés időszaka,(vagyis az az időszak, amikor a gyertyánfanedvet lehet gyűjteni) kisebb, mint a nyírfanedv esetében (körülbelől 2 hét egy évben). Kezdődik a nyírfanedv megjelenése után és befejeződik a nyírfanedv folyásának a befejezése előtt.

A teáknál és más kezeléseknél:

A férfiaknál a 40 napos kezelések a leghatásosabbak szept.1-okt.10;   dec.1-jan.10;   márc.1-ápr.10;  illetve jun 1-jul.10 közt és ez lenne egy teljes kúra(de bármikor lehet évközben kezeléseket végezni, amikor szükséges, de azért ajánlatosak, a:40, 80, 120 napos kezelések). 

A nőknél a havi ciklus előtt 20 nap kezelés, a ciklus első napjától 10 nap szünet aztán megint 20 nap kezelés és így tovább, 12 hónapon keresztül(ez lenne a teljes kezelés), de lehet a kezelés rövidebb, vagy hosszabb, a betegségtől függően! Mivelhogy a nőknél nem mindig lehet pontosan kiszámítani a havi ciklus megjelenését, és mégishavontameg kellene csinálni a 20 napos kezelést, egyesek javasolják, hogy a 10 nap szünet legyen valójában csak 9 nap,   vagyis kezdve a havi ciklus első napjával, egészen a 9-ik napig, a 9-ik napot is beleértve, a 10-ik napon pedig újból kezdődjék a kezelés! De azon okból kifolyólag, hogy a havi ciklus első napjával kezdődően feltétlenül meg kell állítani a kezelést, még akkor is, ha nem teljesült ki a 20 napi kezelés a havi ciklusok közt, és ugyanakkor viszont szükséges lenne a 20 napi kezelés az javasoltatik, hogy a kezelés kezdődjön az 5-ik „szüneti” napon, a havi ciklus befejeztével, vagyis, hogy érthetőbb legyen mindenki számára, a 10 napi, a havi ciklus körüli szünet számoltassék a következő képpen: 3 napi szünet a havi ciklus előtt + 3 napi havi ciklus + 4 napi szünet a havi ciklus után amelyik után a havi ciklus utáni 5-ik nappal kezdődően megkezdődhet a 20 napi kezelés, egészen 3 nappal a következő ciklus előttig, egyesek szerint ezt a változatot „MIHÁLY BÁCSI” ajánlotta egyes nőknek. De annak köszönhetően, hogy megengedett a kezelés végzése mindaddig, amíg nem jön a következő havi ciklus, például, ha a havi ciklus késik egy hónapot, akkor a következő havi ciklusig mindaddig lehet folytatni a kezelést, amíg meg nem jelenik a következő havi ciklus, ezzel igazolható az előző változat, amelyik azt mondja, hogy a szünet a havi ciklus idején, a havi ciklus első napjával kezdődik, mert akkor valóban tudni lehet, hogy megjelent a havi ciklus, míg például, ha megtervezzük, hogy a havi ciklusok közti 20 napi kezelést 3 nappal a következő havi ciklus megjelenése előtt fejezzük be, akkor lehetséges, hogy a következő havi ciklus valójában ne jelenjen meg  3 nap múlva, hanem 1 hónap múlva és akkor folytathatnánk a kezelést a havi ciklus tényleges megjelenéséig! De mindezektől függetlenül, az lenne az ajánlatos, hogy szabályosan, amennyire lehetséges, az ajánlott módon végezzék a kezelést, vagyis, 20 nap kezelés, aztán 10 nap szünet, a havi ciklus idején, ami után ismét 20 nap kezelés! (egyesek elmondása szerint, MIHÁLY BÁCSI, mondotta volt, hogy. „A nőknél az a fontos, hogy legyen meg a 20 napi kezelés havonta") És így tovább!

Fontos: 1.) –a havi ciklus idején nem végezhető kezelés, még akkor sem, ha nem fejeződött be a havi ciklusok közötti 20 napi kezelés(meg kell állítani(szüneteltetni, felfüggeszteni) a kezelést!),  

2.) –a havi ciklusok közti időszakban, vagy amikor egy nőnek nincsen, vagy már nincsen, havi ciklusa, a kezelések megszakítás nélkül folytathatók!  

3.) –mégis, amennyiben lehetséges, ajánlatos betartani a kezelés azon módját, hogy: 20 napi kezelés, aztán 10 nap szünet, a havi ciklus idején, aztán megint 20 napi kezelés a havi ciklusok közti időszakban(vagyis a következő havi ciklusig), és így tovább!

A nők, akiknek nincs havi ciklusuk, vagy már nincs, havi ciklusuk, végezhetik folytonosan a kezelést, mint ahogy azt a férfiak csinálják!

A nők a „szünetalatt, amit, a havi ciklus időszakában tartanak folytassák a kezelés tiltásait(ne igyanak vizet és más folyadékot, ne egyenek és ne igyanak hideget, stb.), egészen a kezelés teljes befejezéséig(6 hónap, 12 hónap, stb.), és ebben, a havi ciklus időszákában tartott szünet idején a kezelésre ajánlott teák helyett 2-3 növényből készített egyszerű teákat kell inni, (vagyis ily módon víz és más folyadékok helyett is)!

           A
teljes tiltásokat egy kezeléshez lásdAz általános szabályok és tiltások” oldalon is.